Anketa „Dobrovolní hasiči roku 2015“

Vyhlašovatelem a organizátorem této celorepublikové ankety je již od roku 2011 zapsaný spolek Svatý Florián – Dobrovolní hasiči roku. Jejím smyslem a posláním je podpora a propagace činností sborů a jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí v České republice, jejich ocenění za vykonávanou službu veřejnosti za posuzované období a motivace k dalšímu zlepšování služeb veřejnosti. Dále podpora prevence požární ochrany v rámci činností sborů a jednotek sborů dobrovolných hasičů obcí. Jde však především o ocenění nezištné a dobrovolné práce hasičů, které přináší nejen společenské, ale také materiální ocenění těm nejlepším. Soutěží však jen ten sbor či jednotka, kteří se přihlásí. Významným prvkem je zapojení veřejnosti, která svým hlasováním vyjádří hasičům poděkování za pomoc, kterou využili, využívají nebo v případě potřeby využívat budou.

Anketa má dvě kategorie:

  1. Jednotky, které přihlašují svůj zásah
  2. Sbory, které nominují svoji akci nebo činnost.

V letošním roce byla anketa vyhlášena 30. dubna a poprvé se do této soutěže přihlásil i Hasičský sbor Hrušky se svou akcí „Dětský den se zvířátky ze ZOO“, který se uskutečnil v rekreačním areálu Prudká na Vysočině. Tento jediný sbor Moravské hasičské jednoty na základě rozhodnutí odborné poroty postoupil do finále a další hodnocení a osud měla v rukou veřejnost. Příznivci a přátelé sboru měli možnost dát mu svůj hlas prostřednictvím sms nebo formou hlasování na internetu.

Slavnostní vyhlášení proběhlo ve středu 9. prosince 2015 od 18:00 hodin v Laser Show Hall v brněnském Boby centru. Společenským večerem provázeli skvělí moderátoři Michal Novotný a Ilona Csáková, která rovněž vystoupila v průběhu večera společně s B-SIDE Bandem a Vojtou Dykem. Hasičský sbor z Hrušek získal neuvěřitelných 1 065 hlasů a tento počet mu přinesl 1. místo v kategorii sborů dobrovolných hasičů, hasičský sbor, za oblast jih Moravy. Kromě šeku na 70 000,- Kč získali hrušečtí hasiči i krásnou skleněnou přilbu a radiostanici.

Vyhlášení ankety nebylo jen společenské setkání hasičů a jejich vzájemná podpora. Šlo především o ocenění jejich náročné a dobrovolné práce, o jejich motivaci k dalším aktivitám a zejména jejich odhodlání a ochotu poskytnout pomoc a být všude tam, kde je lidé potřebují.

Mgr. Lenka Štěpánková, tisková mluvčí Prezidia Moravské hasičské jednoty